Malo činjenica o medu

2020-11-14

Med poboljšava zdravlje!

Med možete dodati slasticama, salatama ili njime zasladiti čaj. Odličnog je okusa, no ima i brojne povoljne zdravstvene učinke od snižavanja kolesterola do pomoći u bržem zacjeljivanju rana.

Antioksidativna svojstva

Iako postoji više vrsta meda, jedan nije nužno bolji od drugog za lokalnu primjenu ili konzumaciju.
Bitno je da uvijek treba koristiti sirovi, organski med bez konzervansa, dodanog šećera ili bilo koje druge vrste aditiva.

Antioksidanti su tvari koje se bore protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su kemikalije proizvedene tjelesnim procesima poput metabolizma hrane ili iz vanjskih izvora poput onečišćenja. U velikim količinama oni mogu oštetiti genetski materijal i stanice na taj način povećavajući rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. Med sadrži razne antioksidanse, uključujući enzim glukoza oksidazu, askorbinsku kiselinu koja je oblik vitamina C, fenolne kiseline i flavonoide. 
Napravljeno je istraživanje koje je uspoređivalo učinke probavljanja 1,5 grama meda u odnosu na kukuruzni sirup po kilogramu tjelesne težine. Otkrila je da su ljudi koji su konzumirali med imali veći porast antioksidativnog djelovanja u krvnoj plazmi u odnosu na skupinu koja je konzumirala kukuruzni sirup. Kako današnja prosječna prehrana sadrži velike količine šećera i zaslađivača, znanstvenici vjeruju da bi zamjena kukuruznog sirupa medom mogla biti korisna za javno zdravlje.

Snižava kolesterol

Prednost meda je i u tome što može smanjiti razinu kolesterola, posebno razinu LDL-a odnosno loše vrsta kolesterola. Visoke razine LDL-a mogu povećati rizik od angine pectoris, bolesti srca, srčanog udara i moždanog udara.
U ranijim istraživanjima, jedna grupa osoba sa prekomjernom tjelesnom težinom uzimala je 70 grama prirodnog meda po osobi na dan tijekom 30 dana, dok je u istom periodu druga grupa osoba uzimala istu količinu saharoze. Nakon tog perioda, grupa osoba koja je uzimala prirodan med zabilježila je smanjenje LDL kolesterola za 5,8 posto po osobi u usporedbi s onima koji su uzimali 70 grama saharoze, oblika šećera u istom vremenskom razdoblju. Grupa osoba koja je uzimala med zabilježili je i pad triacilglicerida, najčešće vrste tjelesnih masti, za čak 11 posto. 

Ublažava kašalj

Dokazani su i učinci meda na djecu u dobi od jedne do pet godina koja su patila od noćnog kašlja. Sudionici su prije spavanja konzumirali 10 miligrama meda ili placeba. Studija je otkrila značajno veće poboljšanje kod djece koja su konzumirala med.

Valja imati na umu da se djeci mlađoj od godinu dana ne smije davati med jer može izazvati botulizam s mogućim fatalnim ishodom. Naime, med može biti kontaminiran toksinom koji je iznimno štetan za jako malu djecu, no ne i za starije mališane te odrasle. 

 

Zacjeljuje rane

Antibakterijska svojstva meda mogu pomoći u prevenciji infekcija i potaknuti imunološki sustav da pospješi zacjeljivanje.
Lokalna primjena meda poznata je u liječenju opeklina i rana, čireva, razderotina i drugih kožnih problema.
Bitno je naglasiti da se preporučuje upotrebu sirovog neprerađenog meda za liječenje rana.
Ipak, ako je vaša rana ozbiljna, primjenu meda najbolje je obavljati u medicinskim uvjetima i po savjetu liječnika.

Kako odabrati pravu vrstu meda?

Iako postoji više vrsta meda, jedan nije nužno bolji od drugog za lokalnu primjenu ili konzumaciju.
Bitno je da uvijek treba koristiti sirovi, organski med bez konzervansa, dodanog šećera ili bilo koje druge vrste aditiva.

Svakako, najbolja preporuka je da je najbolje uzeti sirovi med.
On je neprerađen i najbolje ga je kupiti kod poznatog pčelara. 

Takav, potpuno prirodan med, sigurno ima Vaš pčelar

Ako nemate svog pčelara, dopustite da ja budem Vaš pčelar!

Uvijek sam Vam dostupan na telefon 095/59-477-59 ili pogledajte ponudu PROIZVODA